Brandsäkerhet

Sammanfattning för Folkskolegatan 6

  • Det ska finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet, brandsläckare rekommenderas även.
  • Trapphuset måste hållas fritt från lösa föremål och brännbart material.
  • Grillning på balkongen får ej ske med kolgrill, bortsett från på kungsbalkong.
  • I vind- och källarförrådet får ej några brandfarliga varor förvaras
  • Vid brand, finns utrymning via trappuppgången, Brandbalkong från ett av lägenhetsfönstren på våning 4 och på våning 2.
Ansvar

Ansvaret för brandskyddet innebär enligt lag att i skälig omfattning hålla utrustning för livräddning och släckning vid brand, samt vidta övriga åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Det kan exempelvis innebära att se till att byggnaden har brandvarnare, att underhålla byggnadens brandskydd och att informera de boende.

För ägaren innebär ansvaret också en skyldighet att arbeta med brandskyddet på ett systematiskt sätt, vilket finns beskrivet i Räddningsverkets allmänna råd (2004:3) om systematiskt brandskyddsarbete.

Ansvaret för brandskyddet ligger både på den som äger byggnaden, det vill säga fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen, och på dem som nyttjar byggnaden, exempelvis hyresgästerna. Lagen uttrycker inte hur ansvaret för brandskyddet ska delas upp mellan ägaren till fastigheten och de boende, men normalt sett svarar ägaren för åtgärder som hör till byggnaden och dess fasta tillbehör medan hyresgästen svarar för att lägenheten används på ett ansvarsfullt sätt.

Brandvarnare

En brandvarnare är en billig livförsäkring. En tidig upptäckt ger större möjligheter att begränsa konsekvenserna av branden. I varje bostad ska det finnas minst en fungerande brandvarnare. En brandvarnare täcker en yta på cirka 60 kvadratmeter. Enligt Räddningsverkets allmänna råd om brandvarnare i bostäder, är det lämpligt att ägaren till byggnaden ser till att brandvarnare installeras, men att de boende sedan själva ansvarar för att regelbundet prova att den fungerar och byta batterier vid behov.

 

Utrymningsvägar

Grundkravet för bostäder är att det alltid ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar. Är en väg spärrad måste det finnas alternativ. I hus med upp till åtta våningar utgör normalt trappuppgången den ena utrymningsvägen. Den andra utgörs ofta av en balkong eller ett fönster som räddningstjänsten kan nå med stegutrustning.

På Folkskolegatan 6 kan du ta dig ut vid brand:

  • Via trappuppgången
  • Brandbalkong från lägenhetsfönstret på våning 4 
  • Brandbalkong från lägenhetsfönstret på våning 2
Trapphus

I bostadshus med flera våningar är trapphuset den primära utrymningsvägen. Men trapphuset är också räddningstjänstens väg in vid brand och även ambulanspersonal med bår måste komma fram snabbt. Trapphuset måste därför hållas fritt från lösa föremål och brännbart material. Cykel- och barnvagnsförråd finns därför i källaren. 

 

Brandfarliga varor

Vissa ämnen är så brandfarliga att det finns särskilda bestämmelser för hur de får hanteras och förvaras. Ämnena kallas brandfarliga varor och exempel på sådana är gasol, acetylen, T­Röd, bensin, aceton, förtunning, koncentrerad spolarvätska, tändvätska, diesel och eldningsolja. De flesta sprayburkar hör också hit. Hur hantering och förvaring av brandfarliga varor ska ske, styrs av föreskrifter från MSB och tidigare Sprängämnesinspektionen. För hushåll gäller att man endast får förvara brandfarliga varor för hushållets behov. I vind- och källarförrådet får ej några brandfarliga varor förvaras.

Grillning på balkongen

Grillning får ej ske med kolgrill på balkongen (endast kungsbalkong), eller utefter fasaden, däremot vid uteplatsen på innergården.