Renovering

Att tänka på vid renovering

Du har som lägenhetsinnehavare underhållsansvar för att hålla bostaden i gott skick. Dessutom har du rätt att göra förbättringar inne i lägenheten.

Kom ihåg att du inte äger bostaden, utan endast rätten att disponera den. En bostadsrätt innebär inte samma frihet till förändringar som ett eget hus. Inför en större ombyggnation eller renovering av kök eller badrum skall du kontakta styrelsen för ett godkännande av ändring i fastigheten. Det kan till exempel handla om ingrepp i en bärande konstruktion, ändringar av befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten, ventilation eller annan väsentlig ändring i lägenheten. Styrelsen har att se till att förändringar/ombyggnationer inte innebär någon risk för till exempel skador på fastigheten.

Vid renovering av lägenhet skall en undertecknad renoveringsanmälan lämnas in till styrelsen i god tid innan arbetet påbörjas. Ansökan ska vara detaljerad med noggrann beskrivning av renoveringsarbetet och med skisser från olika vyer (där skalan framgår).

Vid renovering kan det vara lönsamt att ta kontakt med dem som sköter om vår fastighet, Svanströms El & VVS, där varje medlem erbjuds rabatt. info@svanstromsel.se

Följande ingrepp får ej påbörjas utan skriftligt godkännande från styrelsen:

  1. Ingrepp i en bärande konstruktion
  2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas, ventilation eller vatten,
  3. Väsentlig förändring av lägenheten
Vatten/avlopp, renovering badrum/kök

Alla arbeten som rör vatten skall göras enligt gällande branschregler. Det är lägenhetsinnehavarens skyldighet att säkerställa att detta går att bevisa. Skulle skada på fastigheten uppstå på grund av att jobb utförts bristfälligt eller felaktigt kan det drabba lägenhetsinnehavaren.

Väggar

Vid rivning av väggar kräver föreningen att bostadsrättshavaren bifogar handlingar som säkerställer att det inte påverkar husets övergripande hållfasthet. Likväl uppsättning av väggar, som kan påverka husets och lägenhetens ventilationssystem, behöver godkännas av styrelsen.

El (fast installation)

Alla arbeten som rör el skall göras enligt gällande branschregler. Det är var bostadsrättshavares skyldighet att säkerställa att detta går att bevisa. Skulle skada på fastigheten uppstå på grund av jobb som utförts med bristfällig eller felaktigt kan det drabba lägenhetsinnehavaren.

Ventilation 

I varje kök ska det sitta en fläkt som sköter ventilationen i respektive lägenhet. Fläkten suger ut luft från kök och bad. Utsugets hastighet på båda ställena regleras från spiskåpan. Ett grundutsug står alltid på och garanterar att vi har tillräcklig luftcirkulation i våra lägenheter. Det är av största vikt att ventilationen är tillfredsställande. För den egna boendekvalitén men också för att inte skapa problem för grannarna. Ansvaret för att ventilationen är påslagen och fungerar som den ska ligger hos respektive lägenhetsinnehavare.

Den fläkt som ska sitta i varje lägenhet är en sk. kryddhyllefläkt. Det är en tystgående kompakt frånluftsfläkt för kök och våtrum med grundflöde. Avsedd att monteras bakom kryddhyllan i köket, då styrs fläkten enklast via spiskåpan. Fläkten kan även monteras i andra utrymmen och styrs då av en transformator. Efter ett styrelsebeslut 2022 är det föreningens ansvar att varje lägenhet är utrustad med en godkänd ventilationslösning. 

Vid ombyggnad och byte av spiskåpa ska fläktfunktionen bibehållas. Viktigt är att ha koll på att eventuell ny spiskåpa fungerar ihop med fläkten. Föreningen begär därför numera en godkänd OVK efter ombyggnad där ventilationssystemet berörts/ändrats.

Sopor & avfall i samband med renovering

Under renoveringens gång är det viktigt att ta hand om sitt byggavfall. Om ni använder hissen för transport av avfall sätt skyddspapp på väggarna.

Man får samla avfall utanför porten men åk ofta iväg med allt, gärna varje kväll. En hög med byggavfall inbjuder att andra i kvarteret slänger sitt avfall där. Föreningen tar inget ansvar för sopor som uppkommer i samband med en renovering.